Hurrá, utazunk!

Ahány ember, annyiféle utazás. Mi közül válogathat?

Utazni, új helyeket felfedezni szinte mindenki szeret. Számtalan olyan impulzus érheti egy-egy kiruccanás során, amelyre egész életében emlékezni fog.

Az utazás módját, helyszínét, a szálláshelyét mindenki maga válogatja meg. Számtalan opció létezik, amibe bele sem gondolunk addig, amíg magunk nem olvasunk róla, tapasztaljuk meg. Új köntösben meg amúgy is minden jobb.

Nézzünk meg néhány, a magyarok által kevésbé ismert utazási formát, amelyek garantáltan elnyerik tetszését.

Ha éppen nincs kedve egy hosszú és fárasztó úthoz, válassza a staycation-t. A nevéből adódóan nem kell tehát horribilis összegeket utazásra költenie, és a szálláshely is adott. Az otthona kitűnően szolgál pihenőhelyül egy élménnyel teli nap után, amelyet a településén töltött. Húzza ki a konnektorból a wifi routert, és élvezze a függetlenséget egy kis ideig – higgye el, nem fog megártani.

A glamping ismerősen csenghet, tehát ha legelőször a kemping szóra asszociált, nem is tévedett nagyot. Amennyiben nem akar leheletvékony sátrakban, buckás földön feküdni, de vágyik a természetközelségre, a glamping lehet a megfelelő opció: a természet szívében található kényelmes szálláshelyek minden igényét kielégítik a pihenni vágyóknak.

Egy kis getaway pont jól jöhet, ha ki akar kerülni – legalább néhány napra – a mindennapok monotonitásából. Ha szeretne spontán lenni, itt az ideje! Dolga csupán az úti cél kiválasztása, ezentúl mindent hagyjon úgy történni, ahogy azt a pillanat hozza. Ha máskor nem is, de legalább a getaway eltöltésekor érezze kicsit szabadnak magát.

Ha viszont nem szeretné megszakítani hosszabb szünetekkel a hétköznapokat, pont magának találták ki a minibreak-et. Nem tagadhatjuk, pihenésre igenis szüksége van mindenkinek, és a minimum 20 szabadnapot így is, úgy is ki kell vennie az embernek. Bármilyen rövid is legyen az a minibreak, a lényeg, hogy új dolgokat tapasztaljon, pihenjen.

A városlakók legfeljebb két település közötti utazáskor “tapasztalják” meg vidéki élet szépségeit. Ha kicsit jobban szeretné megismerni, a más országokban már divatos farmstay-t alapul véve Ön is ellesheti a falusi élet csínját-bínját.

Az ideális utazás természetesen mindenki számára más, éppen ezért érdemes számba venni a lehetőségeket. Jöjjön még néhány opció, ami meghozhatja a kedvét a kiruccanáshoz.

Az angolul csak „excursion”-ként emlegetett egynapos, buszos kirándulásról már legtöbben hallhattak. Ha nem tud jelentős összegeket és időt áldozni egy utazásra, ez lehet az ideális megoldás.

A fiatalok számára pedig elérhető számos tábor, egyetemi ösztöndíj. Ezek mellett még a gap year a végzős középiskolások körében népszerű utazási forma, az egyetemi tanulmányok előtti egy évet jelöli, amelyet a diák a nagyvilág felfedezésével tölt el. Célja a tapasztalatszerzés, az idegennyelv-tanulás – ami, beláthatjuk, igen hasznos lehet a későbbiekre - tanulmányok, munkavállalás - nézve.

De hogy ne maradjunk rendhagyó példa nélkül, meg kell említenünk a house swap-et, magyarul lakáscserét. A szó tükrözi a fogalom jelentését: két család lakást-házat cserél egy-két hétre. Bonyolultabban kivitelezhető, de nem tagadhatjuk, van benne fantázia.

A jó idő közeledtével itt az ideje, hogy elkezdje tervezni idei utazását. Busszal, vonattal, autóval vagy repülővel? Telepakoljon több bőröndöt, vagy elég csak egy kisebb válltáska? - Számos kérdés vetődhet fel, amiket nem árt jó előre letisztázni. 

És bár az indulás előtti napon is előfordulhatnak bizonytalanságok, az utasbiztosítás szükségességében sose kételkedjen.

Frissítés dátuma: 2019.04.02.
További cikkekért keresse fel Blog oldalunkat