Januártól a biztosítások után is adót fizetünk!

A kormány elfogadta a „Következő lépés, Széll Kálmán Terv 2.0” programot, amelynek része a Brüsszelbe mai napon elküldött Konvergencia Program és Nemzeti Reform Program. A bevételnövelő intézkedések közé tartozik a januártól bevezetésre kerülő biztosítási adó is.

Közzétette és Brüsszelbe is elküldte a kormány a konvergenciaprogramot és a hozzá készített új Széll Kálmán-tervet. A dokumentum szerint jövőre, főleg az adóbevételek növelésével, 600 milliárdos kiigazítást csinál a kormány. A telefonadó már idén jön, januártól biztosítási és csekkadót fizetünk, jövő júliustól jön a dugódíj és az e-útdíj. 

Az új, egységes biztosítási adó bevezetésétől 15 milliárd forint bevételi többletet remél a kormány jövőre. A dokumentum szerint a biztosításokra kivetett adó hosszú távú fenntartását számos EU tagország példája és a biztosítási szektor áfa-mentességéből fakadó gazdaságtorzító hatások egyaránt indokolják. 

Az új adó kialakítása során a kormány figyelembe vette a más európai országokban alkalmazott, biztosításokat terhelő adók jellemző gyakorlatát és mértékét, így eltérő mértékű adó kerül kivetésre a különböző típusú biztosításokra. Az öngondoskodás támogatásának jegyében új adó alól mentesülnek életbiztosítások. A vagyoni- és balesetbiztosítások esetében 10%-os, a casco biztosítások esetében 15%-os kulcsot kíván meghatározni a kormány, míg a kötelező gépjármű felelősségbiztosítás esetében – a baleseti adó beépítésével – 30%-os kulcs kerül bevezetésre. Az átalakításból – a különadó mértékének megfelezésével számoló alap forgatókönyvhöz képest – 15 milliárd forint többletbevételre számít a kormány.

Az adórendszer egyszerűsítése érdekében a kormány csökkenti az adónemek számát azáltal, hogy a tűzvédelmi hozzájárulás és a baleseti adó beolvad a biztosítási adóba.

Forrás: http://biztositasiszemle.hu/

Frissítés dátuma: 2012.04.24.
További cikkekért keresse fel Blog oldalunkat