Mennyibe kerül egy autóvásárlás?

A megfelelő autó megtalálása és megvásárlása nem kis munkával jár, számos költség azonban csak az adásvétel után jelentkezik.

Kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás

Miután megvásárolta álmai autóját az első dolga a KGFB megkötése kell, hogy legyen. Ennek költsége azonban rendkívül változó, ugyanis számos tényező befolyásolja.

Mivel a kötelező biztosítást nem kizárólag személyautókra, hanem más típusú járművekre is meg kell kötni, így árát a jármű típusa is meghatározza. Vagyis a személygépkocsik, teherautók, motorkerékpárok és egyéb járművek KGFB-díja eltér.

A másik fontos jellemző, ami befolyásolja a költségeket az autó teljesítménye. Korábban a hengerűrtartalom méretét vették alapú, ma azonban ez már nem befolyásolja a biztosítási díjat.

A kötelező biztosítási díjak kapcsán feltétlenül meg kell említenünk a bonus-malus elvet. Ez a rendszer minden autótulajdonost érint, ugyanis ennek keretében különféle bonus vagy malus rendszerbe kerülnek a baleseteik száma alapján, ami hatással lesz a fizetendő biztosítási díj összegére.

Mindezek mellett korántsem mindegy, melyik biztosító társaságot választjuk, ugyanis sok esetben kaphatunk kedvezményeket, vagy választhatunk biztosítási csomagot, melyben a KGFB-t casco biztosítással párosítjuk, így sokkal kedvezőbben igénybe véve azokat.

Mivel hazánkban számos biztosítási társaság működik, emiatt azok összehasonlítás rengeteg időt vesz igénybe, így sok időt és munkát megspórolunk, ha igénybe veszi valamely biztosítási alkusz szolgáltatását.

Az előzőek miatt nem lehet megmondani, hogy pontosan mekkora összeggel kell számolnunk, ugyanis a néhány tízezer forinttól akár 100 ezerig is terjedhez a biztosítás díja.

Eredetiségvizsgálat

Miután megkötötte a kötelező biztosítást egy eredetiségvizsgálaton is át kell esnie a gépjárműnek. A biztosításhoz hasonlóan itt is több tényező befolyásolja a költségeket. Itt az jármű típusa mellett – személygépkocsi, motorkerékpár, lakókocsi – már a hengerűrtartalom a meghatározó.

Az eredetiségvizsgálat esetén már konkrétabb számokkal tudnak kalkulálni a jövőbeli autótulajdonosok, ennek ára ugyanis személygépkocsik esetén 17 és 20 ezer forint közötti összeg.

Átírás

Miután az előző teendőkkel végzett a következő lépés az autó átíratás, erre a vásárlástól számítva 15 nap áll a rendelkezésére.

Az átírás során átírási illetéket kell fizetni, melynek összege szintén az autó teljesítményétől, valamint életkorától függ.

Ezek alapján ennek költsége kW-onként 300 és 850 forint között mozog.

Egyéb költségek

Mindezek kifizetése után még két további fix összegű költséggel is számolnunk kell:

  • új forgalmi engedély kiállítása: 6.000 forint
  • új törzskönyv kiállítása: 6.000 forint

Ezek alapján tehát elmondható, hogy egy autó megvásárlása esetén a vételáron felül a legkedvezőbb esetben is 50 és 100 ezer forint közötti plusz költségekkel kell számolnunk, így a megtakarítás során erre is érdemes gondolni.

Frissítés dátuma: 2021.07.21.
További cikkekért keresse fel Blog oldalunkat